Information

Metoder för spådomar

Vilka är de olika metoderna för spådomar? Vilka är de olika typerna av spådom? Vilka typer av psykiska läsverktyg praktiserades av spåmän och spåkvinnor i både historisk och modern tid? Om du vill veta de vanligaste och ovanligaste, både enkla och svåra sätten att förutsäga framtiden, behöver du inte leta längre!

Framtiden i spådomar
Framtiden i spådomar

Nedan är en lista med metoder för spådomar. Det finns många typer av profetior i den här världen, så den här listan har växt en del! Ibland blir mindre populära system mer mainstream, så jag kommer att fortsätta att lägga till den här artikeln med tiden.

Abocomancy

Abocomancy är en metod för spådom som använder damm, sand eller salt. Historiskt sett har spåmän utövat Abocomancy på många ställen. I modern tid, och i vissa delar av Afrika, utförs Abacomancy av läsare ganska så ofta.

Abacomancy och Geomancy (spådom med jorden som verktyg) är lika, om inte samma. Det är fortfarande möjligt att utöva dessa former av spådomar eftersom intresset har återuppstått under senare år.

Aeromancy

Aeromancy
Aeromancy

Aeromancy är spådomar med hjälp av vädret. Aeromancy kan utövas med åska, blixtar, regn, vind, vilket du än väljer. Det är mycket personligt och kräver ingen speciell utrustning.

Apantomancy

Apantomancy är spådomar med hjälp av saker du stöter på av en slump, vanligtvis djur. I allmänhet skulle du tolka de saker du ser som ett tecken från andarna, universum, Gud eller gudinnor.

Många tror på vad vissa symboler betyder har tagit sig in i det vanliga medvetandet. Till exempel, om du tror att svarta katter som korsar din väg är otur, har du tränat apantomancy. Men innebörden av tecken och symboler är vanligtvis personliga.

Apantomancy kräver ingen speciell utrustning och kan öka din psykiska utveckling.

Aritmani och numerologi

Numerology
Aritmani och numerologi

De flesta typer av spådomar som använder siffror brukar kallas numerologi. Tekniskt sett är numerologi när du tilldelar siffror en andlig betydelse, och aritmani är när du analyserar dessa siffror. Men när folk pratar om talspådomar brukar de hänvisa till det som numerologi. Assyrierna, babylonierna och grekiska systemen är kända som Gematria eller Isopsephy.

Aritmani och numerologi är relativt lätta att träna och lära sig eftersom de fortfarande är vanliga i modern tid, över hela världen.

Astrologi

Astrologi
Astrologi

Astrologi är spådom med hjälp av planeternas och stjärnornas rörelse. Av alla metoder och former av spådomar är astrologi den mest kända och förmodligen den mest utövade. Astrologi dateras till åtminstone 2000 f.Kr. (mest troligt tidigare). Mayafolket, indianerna och kineserna har alla haft sina astrologisystem. Det moderna systemet för västerländsk astrologi har sina rötter i Mesopotamien.

Om du vill behärska astrologi är det första du ska lära dig planeternas betydelser. När du har gjort detta lär du dig om zodiakens tecken och sedan husen. Slutligen kan du lära dig mer avancerade saker som aspekter, rutor, etc.

Det är relativt lätt att bli astrolog. Det finns gott om böcker, kurser, onlineresurser och du kan till och med spåra planeternas rörelser på internet. Du kan komma åt ditt födelsediagram på några sekunder med hjälp av en online-kalkylator och börja förutsäga din framtid.

(Augury) Järtecken

Augury
(Augury) Järtecken

Augury är bruket att spå om framtiden baserat på fåglarnas rörelse. Fåglar har fått en speciell status av människor genom historien, möjligen för att många kulturer har trott att fåglar är gudarnas budbärare. Därför, eftersom de flyger mellan vår värld och himmeln, borde de veta saker som människan inte vet!

Det finns flera metoder för Augury. En form av Augury involverar fåglar i flykt. Spåmän tittade på hur fåglarna flög och tolkade deras rörelser, interaktioner, hastighet, etc.

En annan typ av Augury består av att tolka fåglarnas handlingar på marken. En spåman skulle ställa en fråga, kasta lite majs och tolka hur fågeln äter. Allt eftersom tiden gick lade spåmän foder i ett alfabet och registrerade bokstäverna som fåglarna hackade (som en uråldrig form av Ouija!).

I modern tid är Augury inte allmänt praktiserat av spåmän, så det kommer att bli svårt att bemästra det om du känner dig kallad till det. Om du vill vara en Augurer idag måste du antingen gå igenom gamla texter eller uppfinna ditt eget personliga system.

Automatisk skrivning

Automatiskt skrivande är en enkel typ av spådom. Allt du behöver göra är att ta en penna och papper, rensa ditt sinne och sedan låta orden flöda ur dig. Vissa utövare hävdar att de under Automatiskt skrivande kanaliserar meddelanden från andar, deras sanna jag och till och med andra världsliga varelser. Det finns mycket information tillgänglig om automatisk skrivning, och det krävs inga speciella verktyg för att komma igång (förutom papper och penna).

Belomancy (Arrow Divination)

Belomancy
Belomancy (Arrow Divination)

Belomancy är det korrekta namnet för spådomar med pilar. Genom historien använde tibetaner, greker, araber och kaldéer alla pilar som ett verktyg för spådomar.

Det finns ett par sätt som den forntida människan förutspådde framtiden med hjälp av pilar. En metod var att lägga speciella pilar i ett koger, ställa en fråga och sedan slumpmässigt välja en, precis som du skulle välja ut lotter. En annan metod gick ut på att skjuta pilar mot himlen och tolka hur de korsade vägar och landade.

Belomancy är en form av spådom som nämns i Bibeln. Hesekiels bok (21:21) nämner Belomancy med Haruspicy och möjligen Terafim.

Såvida du inte kan skaffa pil och båge är Belomancy utmanande att träna nuförtiden. Det är dock inte omöjligt. Belomancy diskuterades ofta av grekerna i deras texter, så om du är villig att göra lite forskning kan du bli en Belomancer!

Bibliomancy

Bibliomancy är spådom med böcker. För att utöva bibliomanti är allt du behöver göra att be om vägledning, öppna en bok och läsa vilken sida eller stycke du än känner dig dragen till; detta är ditt meddelande.

Vanligtvis skulle du använda en religiös eller andlig bok som Bibeln eller till och med den egyptiska dödsboken. Men komplicera inte Bibliomancy för mycket: vilken bok som helst kommer att fungera bra.

Benavläsning (osteomancy)

Benavläsning (osteomancy)
Benavläsning (osteomancy)

Osteomancy har sett ett enormt ökat intresse under de senaste åren tack vare internet och ett ökat intresse för ATRs (African Traditional Religions).

Kanske en av de äldsta formerna av spådom som inkluderar användningen av verktyg, benavläsning har funnits i tusentals år. Det har praktiserats i Asien, Afrika, Amerika och överallt däremellan. Symboliken för varje benbit som används beror på spåmannens kultur och de traditioner som de följer.

I takt med att benläsning blir populärt dyker det upp fler och fler undervisningsbloggar och artiklar på nätet, vilket gör konsten lättare att lära sig än den har varit de senaste åren.

Brontomancy

Brontomancy betyder spådom med hjälp av åska. Brontomancy är i stort sett en korsning mellan spådom med hjälp av tecken (Apantomancy), spådom med vädret (Aeromancy) och spådom med hjälp av ljud (cledonism). Enligt spåmän är att höra ljudet av åska ett budskap om godkännande från gudarna.

Capnomancy

Capnomancy är en form av spådomar som tilldelar de former som bildas i rök från ljus, eld, brinnande örter eller rökelse. Capnomancy utförs på samma sätt som du skulle tolka molnens former. Därför, om du har en speciell talang för att urskilja former i moln, borde Capnomancy vara något för dig.

Casting

I likhet med Osteomancy (Bone Reading), innebär Casting att kasta föremål och tolka hur de landar i förhållande till varandra och/eller läsa hur de faller på en spådomstavla. Rent tekniskt kan Osteomancy kallas Casting, men Casting kan inte kallas Osteomancy om inte ben används.

Casting föremål kan bestå av saker som har skapats specifikt för detta ändamål (som The Magpie Oracle), eller så kan du skapa din egen uppsättning med nycklar, fingerborg, nötter, frön, ben eller något annat du hittar. Du kan till och med köpa föremål i 9 karat guld, eller så kan du vänta tills du hittar lyckliga fynd när du är ute och promenerar, det är verkligen upp till dig.

Ceromancy

Ceromancy
Ceromancy

Ceromancy är spådom med hjälp av formerna som bildas av det smälta vaxet från ett ljus och är i huvudsak en typ av spådom av ljus. Det enklaste sättet att utöva Ceromancy är att få vaxet att stelna med vatten.

Ceromancy är ganska enkelt att få kläm på. I grund och botten behöver du bara ställa din fråga och sedan tända ett färgat ljus. Vänta några timmar tills vaxet samlas. Fyll sedan en skål med kallt vatten och häll sedan långsamt ljusvaxet i vattnet. Ge vaxet ett par minuter för att härda helt, ta sedan ut det och tolka dess form i förhållande till din fråga.

Kirognomi

Chirognomi är en form av handspådom. Chirognomi är praxis att läsa någons personlighet baserat på deras handform, fingrar, etc.

Eftersom det finns många läsare som föredrar att utöva ett mer holistiskt förhållningssätt till läsning, är kirognomi för närvarande den vanligaste formen av handläsning. Om du köper en modern bok om handläsande kommer du att upptäcka att den kommer att fokusera mycket på att läsa formen på händerna och fingret, inte linjerna. Därför är kirognomi mycket lätt att bemästra.

Chiromanti

Chiromanti är en form av handspådom. Chiromanti är konsten att läsa linjerna för att förutse framtiden. Spådamer läser linjerna för att ge förutsägelser om framtiden.

Tidigare inom Palmistry var det linjeläsning och prognostisering, som var populärt (den typ jag älskar), men i modern tid har läsarna tagit till ett mer helhetsgrepp. Många moderna Palmistry-böcker tittar på att läsa handformen (Chirognomy), inte linjerna. Däremot kan du fortfarande hitta böcker som tittar på linjeläsning.

Kledonism

Kledonism är när du tar saker som du hör för att vara betydelsefulla. Till exempel, när jag skrev det här inlägget, hörde jag orden ”Spådomar” på TV och tog detta som ett gudomligt tecken på att jag är på rätt väg med det här inlägget!

Cledonomancy ska inte förväxlas med så kallad ”klar hörsel” eller clairaudience. Om du är clairaudient har du förmågan att höra andar med dina psykiska sinnen. Däremot kommer en cledonomancer att höra saker i verkligheten, till exempel ord som talas av människor, något på TV eller en viktig låt som kommer på radion under en kris.

Kledonism är i klass med apantomanti i det att det kan vara en form av att se/höra tecken från gudar och andar. Kledonismen var populär bland de gamla grekerna. I Homers Odyssey hör Odysseus åska efter att ha bett om ett tecken och tar detta som ett godkännande från Zeus.

Conchomancy

Conchomancy
Conchomancy är spådomar med snäckskal

Conchomancy är spådomar med snäckskal. Att placera ett snäckskal nära örat och analysera ljudet räknas som Conchomancy. Du kan också använda snäckskal i Casting divination.

Om du vill göra spådomar på det här sättet så behöver du självklart snäckskal. Du kommer sedan att tilldela varje skal en speciell betydelse baserat på dess typ, färg, etc. och sedan läsa och tolka dem. Eftersom snäckskal är lätta att få tag på är Conchomancy tillgängligt om du vill prova.

Kristallkulsläsning

Kristallkulsläsning är en metod för spådomar som använder kristallkulor. Kristallkulor finns i alla former och storlekar och kan tillverkas av kristaller, som kvarts eller glas.

För att läsa en kristallkula måste du rensa ditt sinne och stirra in i den. Du kanske ser former i kristallkulan, eller så kanske du får idéer i ditt ”tredje öga”. Att läsa på det här sättet tar lite tid att vänja sig vid men är givande.

Kristallkulsläsning är en av de mest kända typerna av spådom, så det är möjligt att lära sig. Även om det finns information där ute om läsning med kristallkulor, är mycket av det inte särskilt modernt. Riktiga kvartskristallkulor kan vara dyrt, och att bemästra en sådan kräver en mycket speciell psykisk skicklighet och engagemang.

Dactylomancy

Dactylomancy är en grekisk term som översätts som ”finger spådom”. Traditionellt utövas Dactylomancy med hjälp av en ring. Tekniskt sett kan dock vilken form av spådom som helst som använder fingret räknas som Dactylomancy, men de flesta känner Dactylomancy som den typ av spådom som använder ringar.

För att utöva Dactylomancy måste du först knyta en ring till en bit snöre. Du kommer då att tänka på din fråga och sedan lyfta snöret så att ringen hänger i luften. Slutligen kommer du att tolka ringens svajande som ett ja, nej eller ett kanske.

Tärningsspådom

Tärningsspådom
Tärningsspådom

Dice divination är en metod för spådom som använder tärningar. Du kan använda vanliga tärningar eller speciella spåtärningar skapade för ändamålet.

Om du använder standardtärningar är det vanligt att använda två eller tre tärningar, inte bara en. När du har fått dina tärningar är allt du behöver göra att ställa din fråga, kasta dem och sedan notera svaret. Om alla tärningar innehåller ett udda nummer är svaret nej. Om alla tärningar har visat ett jämnt tal är svaret ja. Om det finns en blandning mellan udda och jämna tal är svaret osäkert eller oklart för närvarande.

Dobutsu Uranai

Dobutsu Uranai är en modern typ av horoskop som har sitt ursprung (och är populärt i) Japan. Det finns 12 tecken i Dobutsu Uranai och – precis som i andra typer av astrologi – tilldelas du ditt tecken baserat på ditt födelsedatum. Liksom andra system inom astrologi, sägs ditt tecken berätta mycket om din personlighet.

De 12 tecknen i Dobutsu Uranai är baserade på djur: lejon, får, koala, panter, varg, gepard, apa, tiger, pegasus, elefant, tvättbjörn och fawn. Förutom de 12 standarddjuren tilldelar vissa spåmän också färger till sina kunder eftersom detta kan ge ett mer detaljerat horoskop.

Domino spådom

Domino Divination liknar Dice Divination, men systemet innebär att man använder vanliga dominos. Två dominobrickor dras, och numren på varje tolkas. Till exempel, två tomma brickor tillsammans förutsäger stor olycka, men två sexor tillsammans förutsäger lycka, framgång och ett bra familjeliv.

Dowsing

Dowsing
Dowsing

Det finns två populära typer av dowsing. En typ använder spön och utförs vanligtvis i syfte att lokalisera områden där det kan finnas vatten eller olja. Ibland används spådomsstavar för att hitta saknade föremål.

Den andra typen av dowsing-spådom använder en kristall-, glas- eller metallpendel som ett verktyg. Spåmannen ställer en fråga till pendeln, håller pendeln i sina fingrar och väntar på att den ska svaja. Pendelns svängning tolkas av spåmannen för att representera ett ja, nej, eller kanske, på exakt samma sätt som en ring skulle dechiffreras i Dactylomancy.

Etteilla Tarot

Jag placerar Etteilla Tarot som ett system separat från den vanliga Tarot. Min anledning till att göra detta är att Etteilla inte är särskilt populärt i modern tid. Etteilla-systemet är också svårt att bemästra med vanliga Tarot-kort, och det finns kort i detta system som inte är så vanliga i Tarot.

I vissa avseenden är Etteilla Tarot som vanlig Tarot. Etteilla har fyra kostymer; Trollstavar, koppar, svärd och mynt, var och en med tio kärnor, en sida, riddare, drottning och kung. Etteilla kommer också med tjugotvå Majors med några bekanta ansikten (Justice, Temperance). Men det är där likheterna slutar.

Många av tolkningarna av Etteilla Tarot skiljer sig mycket från vanlig Tarot. Till exempel är 5:an av Mynt i Etteilla ett positivt kort av kärlek, medan, i modern Tarot, är Fem av Pentakler ett kort av fattigdom. Det finns också kort i Etteilla som inte finns i kortlekar idag, som Chaos och Birds & Fish. Utöver dessa utmaningar läses Etteilla-kort alltid med omkastningar, som har sina egna unika betydelser. Det finns 156 tolkningar att lära sig i Etteilla jämfört med de sjuttioåtta i moderna Tarot.

Etteilla-kortets vidsträckta betydelse gör att systemet försöker bemästra allt. Det saknas också Etteilla-information på engelska. Det är dock ett superkul system att lära sig, och kortens betydelser är brutalt ärliga.

Favomancy

Favomancy är en typ av spådom som tolkar hur bönor eller ibland ärtor faller. Favomancy tros ha sitt ursprung från Mellanöstern. Det praktiseras för närvarande i Bosnien och har historiskt sett praktiserats av islamiska grupper som är bosatta i Ryssland.

Lyckokakor (Fortune Cookies)

Lyckokakor (Fortune Cookies)
Lyckokakor (Fortune Cookies)

Fortune Cookies är små ätbara skal med pappersmeddelanden inuti. Varje meddelande kommer att innehålla en profetia som kanske är relevant för den som söker. Till exempel, ”håll munnen stängd och öppna öronen” kan vara den typ av meddelande du kan hitta i en Fortune Cookie.

Man skulle kunna hävda att användningen av Fortune Cookies inte är en typ av spådom som man kan öva på. Jag kommer dock att säga att det finns människor som gör allt för att skaffa Fortune Cookies i det enda syftet att få råd på samma sätt som de skulle jaga sitt dagliga horoskop i tidningen! Därför kan Fortune Cookies i vissa avseenden räknas som en metod eller verktyg för spådom.

Om du vill få en profetia från en Fortune Cookie är de lätta nog att få tag på; de säljs vanligtvis på kinesiska restauranger och är populära i väst.

Geomancy

Geomancy är en klass av spådomsmetoder som involverar tolkning av markeringar på marken. En Geomancer kan tolka märken gjorda av djur eller linjer som slumpmässigt har ritats av dem själva eller deras sökare (den som får avläsningen). Det var en gång vanligt att använda Geomancy när man skulle dechiffrera meningen med en dröm.

Grafologi

Grafologi
Grafologi

Om du gör bedömningar av någon baserat på deras handstil, utövar du grafologi. Även om det fortfarande räknas som en form av spådom (och många anser att det är en pseudovetenskap), har grafologi utvecklats till vetenskapen om grafanalys.

Gypsy Fortune-Telling Cards

Gypsy Fortune-Telling Cards är en del av Cartomancy. Korten i en Gypsy Fortune-Telling-lek kan eller kanske inte visar flera saker:

  • Föremål från vardagen, som en katt eller en stol.
  • Känslor, som glädje eller förtvivlan.
  • Evenemang, som bröllop eller begravningar.

Även om de kallas ”zigenares spåkort”, måste jag säga som en romsk zigenare, jag har faktiskt aldrig sett någon romsk zigenare använda dessa kort för spådomar och spådomar. Jag misstänker att det är östeuropeiska uppfinningar.

Haruspicy

Haruspicy är en mycket gammal form av spådom som tros ha sitt ursprung i det antika Mesopotamien. Ett kompendium med skrifter från 900-600 f.Kr. känt som The Bārûtu innehåller instruktioner om hur Haruspicy utövas. Bārûtu är ett av de mest betydelsefulla och tidigaste kända omnämnandena av metoden i detalj; texterna lär dock ha byggt på ännu tidigare skrifter.

Haruspicy innebär att man analyserar inälvorna (främst levern) hos offerdjur (getter, får, kycklingar) som ett sätt att spå. Babylonierna trodde att blod innehöll livskraften och att det härstammar från levern, därav leverns speciella status. De separerade levern i olika delar och tilldelade var och en sin egen gud/gudinna. Under en viktig händelse skulle ett djur offras och dess lever undersökas. Läsaren eller Bārû skulle ge sin tolkning baserat på storleken, formen, färgen och strukturen på varje leverområde.

Tillsammans med mesopotamierna var grekerna välkända för sin utövning av Haruspicy. I Bibeln nämner Hesekiels bok (21:21) Haruspicy, Belomancy och möjligen Terafim tillsammans.

Många andliga religioner involverar djuroffer, även i modern tid, men Haruspicy, som en spådomspraxis, har dött ut. Det finns texter om forntida religioner som tittar på ämnet leverspådom så att du kan lära dig om du är villig att gräva djupt i historien. Men på grund av ansträngning, tid, djuravlivning och djurplågeri i många länder, råder jag dig att leta efter en annan typ av spådom om du inte gillar en seriös utmaning!

Ifá spådom

Ifá är en metod för spådom och religiöst system som har sitt ursprung i västra Afrika. Ifá spådom är en del av flera ATR:er och praktiseras av präster och prästinnor.

Iching

Iching
Iching

Iching är den mest kända kinesiska formen av spådom i väst. Metoden innebär att man kastar mynt flera gånger, noterar hur de landar och tolkar mönstret som skapats utifrån Förändringarnas bok.

Till skillnad från andra kinesiska metoder för spådom finns det gott om information om Iching på engelska. Iching är lätt att träna och kan användas för de flesta typer av frågor. Det är dock mycket lärande inblandat, eftersom det finns många möjliga sätt som mynten kan falla på.

Jiaobei/Poe

Poe är en form av spådom som är populär i Taiwan, särskilt i taoistiska tempel. Systemet innebär att man ställer en fråga och sedan kastar två ”månblock” på marken. Positionen som blocken landar kommer att ge dig ditt svar, vilket vanligtvis är ett enkelt ja eller nej.

Kau Cim

Kau Cim är en typ av spådomar som har sitt ursprung i Kina och är populär i buddhistiska och taoistiska tempel. Känd som Chi Chi Sticks i västvärlden, innebär metoden att ställa en fråga, dra en Kau Cim-stav från ett rör och tolka innebörden av frågan.

Kau Cim-pinnar är träpinnar som är inrymda i ett rör. Stavarna är inskrivna med siffror och tecken. Sammanlagt finns det 100 stavar, var och en med olika nummer, karaktär och betydelse. Beroende på hur spåmannen läser dem, kan tolkningen av varje stav vara lång eller kort.

Kipper kort

Kipper är en spådom med 36 kort som har sitt ursprung i Tyskland. Även om det för närvarande är mest populärt i tysktalande samhällen, har det på senare år börjat plockas upp av engelsktalande spåmän.

Jag liknar systemet som en variant av Gypsy Fortune-Telling-kort och Lenormand. Många av korten från båda kortlekarna är som Kipper-kort. Om du kan läsa Gypsy Fortune-Telling-kort och Lenormand kommer du att känna dig hemma med Kippers betydelser. Kom dock ihåg att Kipper är dess system, och lärande kommer att kräva studietid och forskning även om du är väl bevandrad i andra metoder för Cartomancy.

Lenormand

Lenormand
Lenormand

Lenormand är ett trettiosex korts läsningssystem som använder Lenormand-kort. Liksom flera andra former av Cartomancy började Lenormand som ett kortspel (Game of Hope) och utvecklades till ett slags spådomar.

Varje Lenormand-kort visar ett föremål som ett ankare, ett skepp eller ett berg. Vart och ett av dessa föremål har en symbolisk betydelse, till exempel representerar ett berg ett problem, och ett skepp representerar bland annat resor. För läsning kombineras korten för att bilda definitioner som kallas Lenormand-kortkombinationer, så en kombination av berg och fartyg kan tolkas som att representera ett problem med resor.

Liksom i Tarot använder Lenormand uppslag. Men till skillnad från Tarot, finns det bara ett fåtal standard Lenormand-spridningar; ett snöre, rutor och en Grand Tableau.

Lenormand kan läras mycket snabbt. Beroende på dina talanger som läsare kan du få en mycket detaljerad information genom att läsa Lenormand-kort, och systemet är utmärkt för att ge prediktiva avläsningar eller avläsningar där din klient inte vill ge bort för mycket (om du läser för andra). Jag rekommenderar generellt att du lär dig Lenormand om du planerar att läsa många människor men Tarot om du bara tänker läsa dig själv.

Libanomani

Libanomancy är spådom med rökelse. För att utöva denna metod är allt du behöver göra att be en ande om vägledning, tända rökelse som ett offer och tolka rökens rörelse som ett budskap från den anden. Vissa utövare skulle till och med ta det sätt på vilket rökelsen har bränts och mönstren i askan som lämnats efter som betydande.

Litomancy

Litomancy är den korrekta termen för spådom med hjälp av stenar. Även om termen kan gälla alla stenar, är den i modern profetior vanligtvis reserverad för spådomar med kristallstenar som ametist och tigeröga.

Betydelsen av varje kristall kommer att motsvara din förståelse av den kristallen. Så ametist kan betyda att du behöver arbeta med din andliga utveckling. Rosenkvarts skulle kunna säga att du snart kommer att hitta kärleken.

För att öva lithomancy behöver du bara lägga tio eller fler kristaller i en mojopåse, skaka om dem, ställa en fråga och sedan dra ut en. Kristallen som du drar kommer att vägleda dig eller kan symbolisera ett möjligt resultat.

Mahjong

Mahjong
Mahjong

Mahjong är ett kortspel som är populärt i Kina. Precis som med spelkort, dominobrickor och tärningar kan Mahjong-kort användas för att spå. Traditionellt spelas (eller läses) Mahjong med hjälp av Mahjong-brickor. Men i modern tid är det möjligt att köpa dem i kortform, och detta bidrar till dess attraktionskraft för spåmän.

Mi Kayu Ura

Mi Kayu Ura är en japansk spådomsmetod som använder ris eller bönor och som traditionellt utförs femton dagar efter nymånen.

Spegelskrik

Spegelskrik, speciellt med svarta obsidianspeglar, förknippas främst med mesoamerikansk kultur. Före speglar användes skålar med vatten för att förutse framtiden, och användningen av vatten gick aldrig ur modet. Vatten användes fortfarande som en form av spådom av maya- och aztekerna när spanjorerna invaderade på 1400-talet. Speglar och vatten har samma symboliska betydelse för många människor inom regionen; eftersom de fungerar som portaler till andevärlden.

I modern tid praktiseras spegelskrik av The Huichol (Wixaritari) i Mexiko och av spåmän över hela världen som har en spegel. Teknikerna bakom spådomar med hjälp av en spegel är mycket lik spådom med kristallkulor, om inte samma. Du kan använda en vanlig spegel, men de svarta obsidian är tillgängliga online.

Moleosofi

Moleosofi är ett system för spådomar som tilldelar födelsemärken en särskild betydelse. Formen eller kroppsdelen där ett födelsemärke finns tolkas som en symbol för lycka eller otur i det området. Till exempel kallas ett födelsemärke i ansiktet ofta för en skönhetsfläck eller skönhetsmärke eftersom det anses vara ett tecken på skönhet.

Ärr tolkas också som en del av moleosofin och sägs av spåmän vara mer anmärkningsvärda än naturliga födelsemärken.

Nekromani

Necromancy
Necromancy

Necromancy är en metod för spådom som använder de dödas andar. Eftersom det vanligtvis är någon rituell komponent inblandad, klassas Necromancy också som en typ av magi eller häxkonst.

Tekniskt sett kan man hävda att all andlig kommunikation är Necromancy. Nekromani har därför sina rötter i paleolitisk tid. Emellertid särskiljs Necromancy ofta från naturligt mediumskap på grund av dess rituella natur, så de kanske eller kanske inte är lika gamla. Nekromani är ett kännetecken för shamanism.

Det finns historiska referenser till Necromancy som en rituell praktik. I Homers Odyssey, efter att ha lärt sig besvärjelser av trollkvinnan Circe, väcker Odysseus upp de dödas andar. Även om det godkänns på sina ställen, utövas Necromancy i Bibeln när kung Saul värvar den så kallade Witch of Endor för att utföra en ritual för att frammana Samuels ande.

Nephomancy

Nephomancy är en metod för spådom som går ut på att se former i moln och sedan tolka dessa former som tecken på en andlig betydelse. Du kanske till exempel ser formen av ett ankare och tar detta som ett budskap om att ditt liv är på väg att bli mer konsekvent.

Nggam

Nggam är en kamerunsk spådomsmetod som tolkar förflyttningar av krabbor eller spindlar. Även om det är möjligt att komma på ditt eget system och ”regler” med hjälp av spindlar eller krabbor, är det inte äkta Nggam. Om du inte är villig att resa Kamerun för att lära dig direkt av Mambila-folket, kommer det att bli svårt att träna Nggam.

Numerologi

Numerologi är en metod för spådom med hjälp av siffror. (se Aritmani ovan).

O-Mikuji

O-Mikuji
O-Mikuji

O-Mikuji är en japansk metod för spådom som går ut på att slumpmässigt välja en pappersrulle som har en förskriven profetia på sig. O-Mikuji-rullar är tillgängliga för besökare vid många japanska tempel och helgedomar, och du kan få en efter att ha donerat till templet. Meddelandet du får kan ses som lyckosamt eller olyckligt; det beror bara på din tur för dagen.

Ogham

Ogham är en typ av spådomar som hävdar forntida brittiskt ursprung (även om historiker misskrediterar detta) och som använder pinnar för att förutsäga framtiden eller få råd. Varje stav i Ogham är graverad med en bokstav från Ogham-alfabetet (som, till skillnad från det nuvarande alfabetet, faktiskt är av gammalt ursprung).

Oneiromancy (drömtolkning)

Drömtolkning
Oneiromancy (drömtolkning)

Eftersom att drömma är naturligt är drömtolkning möjligen en av de äldsta metoderna för spådom. Det är bara människans natur att ha en dröm och sedan undra vilken betydelse som ligger bakom den.

Att tilldela drömmar en andlig betydelse har praktiserats genom historien. Den egyptiske farao Thutmose IV hävdade att sfinxen besökte honom i en dröm och sa till honom att han skulle bli kung om han grävde fram den från sanden.

Även om det verkar lätt, är att tolka drömmar en lite knepig spådomsmetod att bemästra, eftersom de flesta blivande tolkar försöker memorera varje symbol från boken. Det enklaste sättet att lära sig drömtolkning är att designa din egen symbolik.

Oracle-kort

Oracle-kort är en form av Cartomancy. Medan de flesta andra typer av kortspådomar används för spådomar, tenderar Oracle-kort att fokusera mest på att ge råd. Oracle-kort är lätt tillgängliga online och i butiker, så det är en lättillgänglig metod för spådom.

Ouija

Ouija
Ouija

Även om Ouija-brädor och automatisk skrift kan spåras tillbaka tusentals år, är Ouija-brädor relativt nya spådomsartiklar. Ouija-brädorna som de är kända idag patenterades 1890.

Trots sin korta historia har Ouija-brädorna många legender och vidskepelser tillskrivna dem. I populärkulturen är de förknippade med demonframkallande, besatthet och poltergeistaktivitet. Därför undviks de ofta av de som är nybörjare eller särskilt vidskepliga på grund av att de har rykte om att locka till sig demoner.

Palmistry (Kiromanti)

Handläsning
Handläsning

Palmistry är spådomar genom att läsa någons hand. Medan de tidigaste fallen av palmistry kan dateras tillbaka till Indien, men så länge som det har funnits en nedtecknad historia, har människor fäst andlig betydelse till sina händer. Några av de tidigaste formerna av konst är handstenciler.

Palmistry kan delas upp i två huvudgrenar; kironomi och kiromani. Kironomi är praxis att läsa någons personlighet baserat på deras handform, fingrar, etc. Kiromani är konsten att läsa linjerna för att förutse framtiden. Spåkvinnar utövar det förra medan holistiska läsare utövar det senare. Men många läsare utövar båda.

Om du vill träna handläsning är bra syn (eller glasögon) ett måste. Redan astrolog? Då kommer du att lära dig grunderna i Palmistry relativt snabbt då planeterna motsvarar olika delar av handen. Jag skulle säga att inte ha bra syn och brist på astrologisk kunskap kan lösas, men att ha det hjälper verkligen.

Frenologi

Frenologi
Frenologi

Frenologi klassades en gång som vetenskap och involverade att läsa någons hälsa, karaktär och temperament baserat på mätningar av deras skalle. Systemet har sitt ursprung i Storbritannien och har fallit i onåd under de senaste åren.

Plastromancy

Plastromancy är en typ av spådom som går ut på att bränna skalet på en sköldpadda och tolka brännskadorna eller sprickorna som uppstår efter att ha exponerats för värmen.

Spelkort

Spelkort
Spelkort

En vanlig kortlek med spelkort kan användas för spådomar. Många kortläsare läser med spelkort innan de går över till andra metoder för Cartomancy (kortspådom).

Det finns mycket information där ute om att läsa med spelkort, men det är inte ett enkelt system att bemästra. Att lära sig spå med spelkort kräver ett bättre minne än att läsa med andra typer av kort eftersom spelkort vanligtvis saknar en konstnärlig utstrålning. Spelkorts betydelser är också lite mindre flexibla än, säg, Tarotkorts betydelser. Men låt inte detta avskräcka dig: att spå med spelkort är roligt och givande.

Pyromanti

Pyromanti
Pyromanti

Pyromanti är spådom med hjälp av eld. Tekniskt sett faller ljusspådom, Xylomancy och alla spådomar som involverar eld under Pyromanti.

Rabdomancy

Rhabdomancy är spådom med hjälp av stavar eller pinnar. Belomancy och dowsing-stavar faller under underavdelningen Rhabdomancy.

Runor

Runespådom är en utbredd metod för spådom som använder runor för att förutsäga framtiden eller få råd. Systemet har sitt ursprung i norra Europa. Enligt skandinavisk mytologi hängde guden Oden sig i ett träd i nio dagar för att lära sig runornas hemligheter.

På grund av sin popularitet är runor en av de mest tillgängliga typerna av spådom att lära sig i modern tid. Du kan också köpa vackra, visuellt tilltalande runor gjorda av kristaller, som ametist och kvarts.

Skapulimans

Scapulimancy är en typ av osteomancy (benspådom) som använder skulderbladsben (scapulae). I forna tider undersöktes axlarna på offrade djur, och budskap från gudarna/andarna dechiffrerades från alla former eller markeringar som hittades.

Tarot

Tarotspådom är en form av Cartomancy (kortspådom) som använder speciella tarotkort. Tarotkort liknar spelkort genom att de har fyra färger (trollstavar, koppar, svärd och mynt) plus domstolskort (kungar, damer, riddare och bönder). Till skillnad från spelkort har tarotkort 22 extra kort, inklusive Death, The Devil och The Lovers.

Tarotkortlekar finns vanligtvis i två typer; illustrerade och oillustrerade. Oillustrerad betyder att bilderna inte är detaljerade, så en tia av svärd visar bara tio svärd. Men illustrerade kort beskriver en scen så att en tia med svärd i en illustrerad förpackning skulle visa en man som ligger på marken med tio svärd i ryggen. Den mest populära oillustrerade leken är Tarot de Marseilles, och den mest populära illustrerade leken är The Rider Waite Smith Tarot.

Det finns massor av resurser som hjälper dig att lära dig Tarot som kommer att lära dig allt du behöver veta för att lära dig Tarot. Tarot kräver mycket engagemang, men är det kanske en av de mest användbara typerna av spådom att lära sig.

Tasseomancy (läsning av teblad)

Tasseomancy
Tasseomancy

Tasseomancy, även känt som läsning av teblad, är en av de mest kända typerna av spådomar, delvis tack vare dess popularisering tack vare Harry Potter-filmerna.

Läsning av teblad innebär att tolka formerna på lösa teblad som de visas i en kopp. Du kan köpa speciellt te för spådom, men du behöver inte; bara en vanlig kopp te fungerar bra. Det bästa är dock om du använder riktiga teblad och inte te från tepåsar.

Tasseomancy är relativt tillgängligt och lätt att träna upp. Det kräver lite kunskap om symbolik, så på det sättet liknar det drömtolkning, läsning av kristallkulor och andra symboliska former av spådom.

Terafim

Terafer var små avgudar som användes vid spådomar, de var populära nog att nämnas flera gånger i Bibeln, men deras funktion har gått förlorad med tiden. Det är möjligt att de antingen valdes ut som en form av lotter, konsulterade i mediumskap, eller båda. Förmodligen är det närmaste man kan komma Terafim nuförtiden fetischism.

Xylomancy

Xylomancy är en typ av spådom som går ut på att bränna ved. Det finns två huvudsakliga metoder för att utöva Xylomancy; skapa en eld eller använd redan brinnande ved. På grund av dess tillgänglighet kan Xylomancy lätt utövas i modern tid.

Om saken du spår om inte är alltför viktig, kan du bränna en träbit med en tändare samtidigt som du fokuserar på din fråga.

Om frågan du spår om är av stor betydelse kan du skapa en massiv eld för din Xylomancy-session. Fokusera på ditt problem när du gör upp en eld. När du tänder elden, säg högt att du vill få vägledning från andarna i frågan. Stå tillbaka och se elden brinna och dö en naturlig död. När elden har lugnat sig, leta efter en pinne eller träbit som du dras till, eller som sticker ut längre än de andra delarna.

För båda ovanstående metoder för Xylomancy, måste du tolka symbolerna av brännmärkena. Du skulle tolka svedjorna och skårorna på träet på samma sätt som du skulle läsa former i moln, eller i te, etc.